1. Privatbloggen
  2. Spara smart – på godare julmat

Spara smart – på godare julmat

Rekorddyr julmat i år - följ våra tips för att sänka kostnaderna.

julmat tomte Lendo

2024-12-20

Julmaten väntas bli rekorddyr i år, och många julfavoriter har blivit över tio procent dyrare i år jämfört med förra året. Men det går fortfarande att spara stora belopp på att laga och baka julmaten själv.

– Julhelgen ser ut att bli dyr, så det gäller att vara en bra konsument i år, säger Ulf Mazur på Matpriskollen.

Efter några tuffa ekonomiska år väljer många att satsa lite extra på julbordet i år. Men årets julmat är långt ifrån billig. Enligt matjämförelsesajten Matpriskollen har julmaten ökat med i snitt 6 procent jämfört med förra året, och flera av klassikerna på julbordet mer än så, menar Ulf Mazur på Matpriskollen.

– Tittar man i listan så har förvånansvärt många artiklar ökat med stora tal mellan 5-15%. Julmust, risgröt, ostar, köttbullar, potatis, grädde är några exempel, säger Ulf Mazur.

Numera kan man hitta både färdigrullade köttbullar och färdigskivad julskinka i butikerna, som dock kommer med en saftig prislapp. Ett paket färdigskivad julskinka kan ofta ha ett kilopris på över 300 kronor, medan en hel färdigkokt skinka som bara kräver griljering och uppskärning går att hitta för under 50 kronor kilot i kyldiskarna.

Även Lussebullarna går att göra ett klipp på. En färdigbakad Lussebulle går ofta på en bra bit över 20 kronor hos bageriet. Gör du den själv klarar du dig med ett par kronor per lussekatt, trots att priserna på ingredienserna gått upp rejält. 

Genom att laga och baka några av julens klassiska rätter själv istället för att köpa hel- eller halvfabrikat kan du faktiskt spara många hundralappar – utan att behöva dra ned på julbordet. Lendo har därför tagit fram och samlat tre recept på julklassiker som kan göra din jul både godare och billigare.

Lendos julrecept

Julskinka recept:

Ingredienser:

1 färdigkokt julskinka

1 msk dijonsenap

3 msk söt senap

1 msk socker

ca 1 dl ströbröd

Gör så här:

– Sätt på ugnen på 225°C.

– Ta bort nätet som sitter fast kring julskinkan.

– Blanda dijonsenap, söt senap och socker.

– Ta eventuellt bort svålen på skinkan.

– Torka julskinkan torr på ytan med hjälp av lite hushållspapper och pensla sedan på senapsblandningen på skinkan.

– Strö försiktigt över ströbröd över skinkan.

– Griljera skinkan i ca 10-15 minuter tills griljeringen fått fin färg.

– Låt skinkan svalna.

Julköttbullar recept:

Ingredienser:

500 g blandfärs eller nötfärs

1 liten gul lök

½ dl mjölk

1 dl grädde

0.75 dl ströbröd

½ tsk socker

½ tsk kryddpeppar

salt & peppar

smör för att steka i

Gör så här: 

– Finhacka löken och stek den mjuk och genomskinlig i smör eller olja. Låt den svalna.

– Blanda mjölk, grädde och ströbröd i en skål. Låt svälla i ca 10 minuter och rör om då och då så att blandningen inte klumpar.

– Mortla kryddpepparn.

– Tillsätt färs, den stekta löken, socker, kryddpeppar, salt och peppar till ströbrödsblandningen.

– Arbeta ihop köttbullssmeten ordentligt tills den blir jämn och välarbetad.

– Forma smeten till köttbullar. Fukta händerna med ljummet vatten för att undvika att smeten fastnar på fingrarna.

– Stek köttbullarna i smör på medelhög värme i 5–7 minuter. Det går också bra att tillaga köttbullarna i ugnen och steka på dem senare.

– Servera köttbullarna varma.

Lussebullar recept:

Ingredienser:

– 50 gram färsk jäst

– 5 dl mjölk

– 1 g saffran

– 2 dl strösocker

– 1 tsk salt

– ca 15 dl vetemjöl

– 1 ägg

– ev russin

– 150 g smör

Gör så här:

– Smula jästen i en bunke.

– Smält smöret och tillsätt sedan mjölken, och låt svalna tills vätskan är fingervarm (37 grader).

– Mortla saffranet med ca 1 tsk socker.

– Häll försiktigt den fingervarma vätskan över jästen och blanda tills jästen löst sig.

– Tillsätt saffranet, resten av sockret, och saltet till degspadet. Rör ner mjölet lite i taget medan du knådar ihop degen.

– Låt degen jäsa i ca 40 minuter.

– Sätt på ugnen på 200°C.

– Skär upp degen i 30 bitar och forma dem till lussebullar. Lägg på ugnsplåtar med bakplåtspapper, och låt sedan jäsa i ytterligare 30 minuter. Garnera eventuellt lussebullar med russin.

– Vispa ägget med några droppar vatten, och pensla sedan lussebullarna med äggblandningen.

– Grädda lussebullarna i ca 8 minuter eller tills de har fått en fin färg, och låt sedan svalna på galler.

God jul önskar vi på Lendobloggen!

Taggar: