1. Privatbloggen
  2. Så sparar svenska hushåll tusenlappar varje år

Så sparar svenska hushåll tusenlappar varje år

– genom enkla knep

Sharon Lavie sparekonom Lendo

2025-01-07

Betalar du för streamingtjänster du knappt använder eller sitter fast med dyra lån ? Du är inte ensam. Många svenska hushåll har onödigt höga utgifter på grund av avtal, abonnemang och lån som enkelt kan förhandlas om eller avslutas. Genom små justeringar kan du frigöra tusentals kronor varje år. Här är hur du gör det – och hur mycket du faktiskt kan spara. 

Streaming och prenumerationer – kostar de mer än de ger?

Det är lätt att fastna i prenumerationstjänster som känns värdefulla i början, men som snabbt faller i glömska eller används mindre än planerat. Streamingtjänster, gymkort och digitala prenumerationer kan tillsammans utgöra en stor kostnad – pengar som kan användas bättre. Ofta underskattar vi hur mycket dessa små summor sammantaget drar från vår budget. Att inte regelbundet se över vilka tjänster vi verkligen använder är ett vanligt ekonomiskt misstag som kan kosta dig tusenlappar varje år.

Hur ser du vilka prenumerationer du har?

Kontoutdrag: Gå igenom dina banktransaktioner och leta efter återkommande betalningar, e-fakturor och autogirobetalningar som dras varje månad. Notera vilka som är prenumerationer.

Mobilinställningar: På din smartphone kan du enkelt se aktiva prenumerationer:

iPhone: Gå till Inställningar > Ditt namn > Prenumerationer.

Android: Gå till Google Play Butik > Meny > Prenumerationer.

E-post: Sök i din inkorg efter ord som "prenumeration", "faktura" eller "månadsbetalning" för att identifiera tjänster du kanske har glömt bort. 

Så här gör du:

  1. Gå igenom alla dina abonnemang och vad de kostar. Fundera på vilka streamingtjänster, digitala tidningar, gymkort och online träningstjänster, molntjänster, appar och spel som du prenumererar på, e-bokstjänster, prenumerationsboxar som exempelvis mat och skönhetsboxar.

  2. Avsluta tjänster du inte använder eller behöver.

  3. Jämför priser hos andra leverantörer för att hitta billigare alternativ.

Exempel: Om du avslutar två streamingtjänster á 129 kronor/månad sparar du över 3 000 kronor per år.

Sluta betala för din tystnad – byt avtal och spara pengar.

Många hushåll förlorar tusenlappar varje år på att vara trogna kunder och inte ifrågasätta sina avtal. Det är vanligt att vi förlitar oss på gamla bredbands-, mobil- eller elavtal utan att inse att nya kunder ofta får bättre erbjudanden. Leverantörer höjer ofta priserna gradvis, och utan att vi märker det kan våra kostnader bli betydligt högre än nödvändigt. Att inte förhandla eller jämföra avtal kan därför vara ett dyrt ekonomiskt misstag. Genom att aktivt kontakta din leverantör eller byta till en konkurrent kan du enkelt sänka dina kostnader och frigöra pengar till annat. 

Så här gör du:

  • Samla information om dina nuvarande avtal och priser - Dina månadsfakturor innehåller detaljer om priset du betalar, avtalsperiod, förbrukning och eventuella rabatter. Kontrollera om du får fakturorna via e-post, post eller i din internetbank. Om du inte hittar dina fakturor kan du ofta ladda ner dem från leverantörens hemsida eller app.

  • Jämför erbjudanden från andra leverantörer - Passa på att jämföra dina nuvarande priser med andra leverantörer. Tjänster som Elpriskollen.se, Bredbandsval.se  och Telepriskollen.se hjälper dig att hitta bättre alternativ och spara pengar.

  • Kontakta din nuvarande leverantör och fråga om de kan matcha eller sänka priset. 

Exempel: Om du förhandlar ner dina bredbands- och mobilkostnader med 100 kronor vardera per månad sparar du 2 400 kronor per år. Om du dessutom hittar ett bättre elavtal kan du spara ytterligare 2 400 kronor per år

Jämför och justera dina försäkringar

Bil-, hem- och personförsäkringar är nödvändiga men kan ofta vara dyrare än de behöver vara. Många betalar för skydd de inte använder eller har dubbletter.  

Så här gör du:

  • Se över vilka försäkringar du har och vad de täcker – förutom de du har tecknat själv kan du vara försäkrad via din arbetsgivare, skola, förening eller din fackförening.

  • Jämför priser och villkor hos olika försäkringsbolag – det finns flera jämförelsetjänster där du kan jämföra priset på försäkringar och på Konsumenternas.se kan du jämföra innehållet och omfattningen av olika försäkringar.

  • Undvik dubbletter, till exempel reseförsäkringar som redan ingår i ditt kreditkort. 

Exempel: Genom att byta försäkringsbolag eller justera villkor kan du spara i genomsnitt 2 000 kronor per år utan att försämra skyddet. 

Byt lån och spara på räntan

Har du kreditkortsskulder eller dyra blancolån med höga räntor? Genom att flytta skulden till ett privatlån med lägre ränta kan du spara stora summor.

Så här gör du:

  • Få en överblick över dina skulder och krediter – Om du tycker att det är svårt att hitta all information på ett ställe kan du använda en tjänst som till exempel Kreddy  – en app som ger dig en tydlig och samlad översikt över dina befintliga lån och krediter. Tjänsten hämtar data från UC (Upplysningscentralen) och presenterar informationen på ett enkelt och lättöverskådligt sätt där. Det kan vara värt att veta att även om UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag och används av många långivare, är det inte alla skulder och lån som rapporteras till UC. Vissa kreditgivare och mindre aktörer använder andra kreditupplysningsföretag, som: Creditsafe, Bisnode och, Syna.

  • Hitta bättre villkor - Börja med att jämföra privatlån från olika långivare för att hitta ett med lägre ränta. När du har valt ett lån, ansök om att samla dina skulder och använda det nya lånet för att lösa dina befintliga krediter. Var noga med att behålla en hög amorteringstakt för att ytterligare minimera dina räntekostnader.

Exempel:

Om du flyttar en kreditkortsskuld på 50 000 kronor med 17 % ränta till ett privatlån med 8 % ränta:

Räntekostnad på kreditkort: 50 000 kr × 0,17 = 8 500 kr

Räntekostnad på privatlån: 50 000 kr × 0,08 = 4 000 

Årlig besparing: 8 500 − 4 000 = 4500 

Genom att göra detta kan du spara 4 500 kronor per år och minska dina lånekostnader rejält. 

Undvik fakturafällan och spara pengar

Det är lätt att extra kostnader smyger sig in i vardagsekonomin, ofta på grund av de betalningsalternativ vi väljer eller för att vi missar en räkning som hamnat i en av många olika kanaler. Många företag tar ut en avgift på 30–50 kronor per faktura om du väljer att få den på papper istället för digitalt, vissa ta även ut en avgift för e-faktura. Råkar du missa att betala en faktura i tid, tillkommer ofta en påminnelseavgift (vanligtvis 60 kronor) och ibland även en dröjsmålsränta. Förseningsavgifter och andra administrativa kostnader är lätta att undvika med lite planering.

Så här gör du:

  • Använd autogiro eller e-faktura för dina räkningar.

  • Sätt en påminnelse i din kalender för att inte missa betalningar. Kontrollera regelbundet din e-post och internetbank för att säkerställa att inga fakturor missas.

  • Undvik delbetalningar om möjligt: Köp på faktura eller delbetalning via tjänster som Klarna kan göra att små betalningar glöms bort och leder till påminnelseavgifter.

Exempel: Genom att välja kostnadsfria betalningsalternativ och undvika förseningsavgifter kan du spara i genomsnitt 500 kronor per år. 

Total besparing – tusenlappar i din plånbok

När vi lägger ihop besparingarna ser vi att ett genomsnittligt hushåll kan spara:

Streaming och abonnemang: 3 000 kronor

Bredband, mobil och el: 4 800 kronor

Försäkringar: 2 000 kronor

Lägre lånekostnader: 4 500 kronor

Undvikna avgifter: 500 kronor

Totalt: 14 800 kronor per år

Börja 2025 med en starkare ekonomi

Tänk dig vad du skulle kunna göra med 14 800 extra kronor varje år. Bygga en trygg buffert, boka den där drömresan, eller kanske påbörja ett långsiktigt sparande för framtiden? Det är möjligt – och det börjar med att du tar kontroll över din ekonomi redan idag.

Genom att se över dina avtal, abonnemang och lån kan du ta kontroll över din ekonomi och frigöra pengar för det som verkligen betyder något för dig. Genom att lägga lite tid nu ger du dig själv de bästa förutsättningarna att börja 2025 med en stabilare och starkare ekonomi. Skriv in din ekonomidag i kalendern idag – små förändringar gör stor skillnad!