1. Privatbloggen
  2. Så framtidssäkrar du din ekonomi - 10 tips

Så framtidssäkrar du din ekonomi - 10 tips

Allt mer tyder på att ekonomin går mot ljusare tider.

framtidssäkra din ekonomi Lendobloggen

2024-06-13

Inflationen har minskat och Riksbanken har börjat sänka styrräntan. Då är det hög tid att se över dina vanor för att även göra din ekonomi bättre på lång sikt. Lendo har framställt tio tips på hur du framtidssäkrar din privatekonomi.

Läget i den svenska ekonomin ser allt bättre ut. Inflationen har kommit ned kraftigt, bostadsmarknaden börjat återhämta sig och Riksbanken har genomfört en första räntesänkning med förhoppningar om fler under året. Men för många kan det fortfarande kännas som en utmaning att få privatekonomin att gå runt, och hur man ska känna sig trygga med sin ekonomi i framtiden. 

Därför har Lendo satt ihop en lista med tio kloka tips på hur du kan se till att din privatekonomi är framtidssäkrad. Det handlar om allt från hur du säkrar upp din ekonomiska framtid till hur du kan förbättra ditt sparande och hur du kan skära ned på onödiga utgifter.

Tio tips på hur du framtidssäkrar din ekonomi

Se din privatekonomi som ett bolag - både med balansräkning och långsiktiga mål

Se din privatekonomi som en balansräkning. Hur mycket skulder har du och hur mycket eget kapital har du? Precis som ett företag kan du också sätta upp långsiktiga mål. Hur vill du att din privatekonomi ska se ut om ett, tre eller fem år? Har du tillräckligt med eget kapital för göra det där köpet eller den där investeringen?

Utbilda dig själv

Att utbilda sig själv och ha en vilja att lära sig mer är inte bara viktigt för din karriär, utan även för din privatekonomi. Genom att se till att du känner till och förstår begrepp som pension, inflation, ränta, sparande och budget kan du fatta klokare och mer välgrundade ekonomiska beslut. 

Se över dina lån

När styrräntan sjunker innebär det ofta att även räntekostnaderna minskar. Då kan det vara klokt att se över vilka lån du har och hur mycket de kostar varje månad. Har du exempelvis ett bolån, eller många dyra småkrediter? Då kan det vara läge att se över eller omförhandla dem. Hos Lendo kan du både omförhandla ditt bolån och samla dina smålån i ett och samma samlingslån för att få ned både räntan och månadskostnaden.

Kom ihåg att alltid betala tillbaka de lån som har högst räntekostnad först, då dessa tynger din privatekonomi mest.

Din pension

På sikt är din pension det viktigaste för din framtida privatekonomi. Gå in på minpension.se och se hur din pension ser ut idag. Din inkomst, eventuell tjänstepension och i vilken ålder du pensionerar dig är de faktorer som påverkar din pension mest. Drygt nio av tio anställda har en tjänstepension, så om du är en av de få som inte har en tjänstepension är det hög tid att förhandla om en.

Se över ditt sparande

Det är alltid klokt att se över ditt sparande, vilka räntor du får och vilka avgifter du betalar. Har du massa pengar som bara ligger på ett lönekonto? Då kan det vara värt att se över om inte ett sparkonto eller sparande i fonder skulle passa bättre. Man brukar säga att om du förväntar dig att behöva pengarna inom ett par år så är sparkonto ett klokt val. Om du däremot vet att du inte kommer att behöva pengarna på minst tre år, så kan fonder vara ett bra alternativ.

Om du redan har fonder så bör du se över vilka avgifter du betalar och om det finns möjligheter att sänka dem.

Bygg en buffert

Att sätta igång och bygga upp en buffert är ett bra första steg för att framtidssäkra din ekonomi. En buffert fungerar som ett bra skyddsnät ifall du skulle få en stor oväntad utgift eller om du skulle förlora din inkomst. En generell tumregel är att sikta på en buffert som motsvarar en till tre månadslöner, men ett exakt belopp beror på din livssituation och vilka månadskostnader du har.

Månadsspara

Att spara en del av din inkomst varje månad är inte bara en god vana - utan även en investering i din framtid. Över tid kan ett månadssparande växa till en betydande summa som kan hjälpa dig att nå dina privatekonomiska mål. Men se till att först ha byggt upp en buffert innan du överväger att placera ditt månadssparande i mer riskfyllda sparformer.

Byt ut dyra resor och nöjen

Att ha roligt behöver inte kosta skjortan. Planerar du en utlandsresa? Överväg att åka till ett land där kronan sträcker sig lite längre. Ett annat sätt att spara in på dyra nöjen är att byta bort en dyr utekväll mot en god hemmamiddag.

Undvik impulsköp Tänk två gånger innan du köper något dyrt som du kanske inte behöver. Vet du att du har en stor utgift på gång bör du undvika att göra köp som du kanske inte har råd med. Vänta med inköpet tills du är helt säker på att du har råd och att det verkligen kommer till användning.

Handla smartare

Genom att handla i säsong och göra medvetna val när du handlar kan du skapa bättre vanor och få mer pengar kvar i plånboken. Många småköp som en kaffe på stan eller en utelunch kan verka ofarliga, men adderar snabbt ihop till ett stort belopp. Att laga mat hemma och handla smartare, samt välja större butiker med lägre priser gör en stor skillnad för din privatekonomi.