1. Privatbloggen
  2. Rekorddyrt med el - här är 8 smarta spartips

Rekorddyrt med el - här är 8 smarta spartips

Högsta rörliga elpriset någonsin just nu

elpriser -spartips Lendo privatbloggen

2021-10-08

Elpriserna i Sverige har slagit rekord under den senaste månaden. Aldrig tidigare har de rörliga elpriserna legat högre. Orsakerna är hög efterfrågan samt att den svenska vattenkraften och kärnkraften haft begränsad produktion. Men det går att påverka sin elräkning  – här är 8 tips från oss på Lendo. 

Nu går vi in i den kalla årstiden med rekordhöga elpriser. Det gör att många riskerar att få en mycket hög elräkning i vinter. Under september slog månadsmedelpriset rekord både i Stockholmsområdet och södra Sverige. Boende i norra Sverige klarade sig lite bättre. 

I Stockholmsområdet steg månadsmedelpriset från 67,1 öre per kWh i augusti till 91,8 öre per kWh i september, enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå. I Skåne steg månadsmedelpriset från 85,5 öre per kWh under augusti månad till 122,7 öre per kWh i september.  

Prognoserna från olika experter pekar på att elpriset kommer att fortsätta vara högt året ut, och stanna kvar på höga nivåer. Elkostnaden är dock bara en del av elpriset för oss konsumenter. Det tillkommer energiskatt, elleverantörens påslag, kostnad för elcertifikat, elhandlarens övriga rörliga kostnader, eventuellt en års- eller månadsavgift samt moms.

Elkostnaden börjar utgöra en allt större del av hushållsbudgeten i takt med stigande priser. Men som tur är går det att påverka sina elkostnader på flera sätt. Vi på Lendo har gått igenom några av de enklaste och snabbaste sätten för dig som konsument att spara på elkostnaden för dig som konsument. 

För dig som bor i en villa eller i en lägenhet där du själv betalar uppvärmningen är det höga elpriset klart kännbart för plånboken. Att få elräkningar på över 5000 kr per månad är vanligt.

8 tips för att spara pengar och el 

1. Byt elbolag

Flera nättjänster gör det enkelt att byta elbolag. Om du ligger på något av de stora bolagen utan att ha förhandlat ditt pris kan det skilja över 1000 kr under en kall och dyr månad jämfört med de billigaste leverantörerna. På ett helt år kan det bli över tusentals kronor för en villa. 

Det finns också företag som gör gruppupphandlingar av el, Kundkraft till exempel samlar konsumenter som tillsammans pressar elpriset hos bolagen och kan på så sätt sänka elkostnaden. Då slipper du vara aktiv och hålla koll. 

2. Spara på värmen

Värmen utgör den största delen av elkostnaden under ett år, och besparingar kan få stor effekt. Du kan till exempel sänka temperaturen inomhus med en grad, det minskar energiåtgången med fem procent. Att täta dragiga fönster och dörrar med tätningslister är snabbt gjort och minskar kall-luften som strömmar in i din bostad. 

Några andra snabba tips är att inte täcka för elementen med gardiner och möbler. Om luften får cirkulera värms din bostad mer effektivt. 

Du kan också sänka värmen i rum du inte använder och ha lägre temperatur på natten.  

3. Spara varmvatten

Om du duschar i stället för att bada sparar det stora mängder varmvatten. Försök att duscha kortare tid och lite mindre ofta, stäng av vattnet när du schamponerar håret och tvålar in dig.  Byt till ett snålspolande duschhandtag. Fyll diskmaskinen full och handdiska inte under rinnande vatten. 

4. Spara på belysningen

Byt ut alla glödlampor till energisnåla LED-lampor, det sparar 100-tals kronor under ett år. Släck lamporna i rum som du inte vistas i. Om du använder skymningssensor till utebelysningen står den inte tänd i onödan.

5. Använd hushållsmaskinerna smartare

Fyll alltid tvättmaskinen och diskmaskinen innan du kör dem. En full maskin drar knappt någon extra energi. Försök att tvätta eller diska på lägre temperatur. Låt tvätten lufttorka i stället för att köra torktumlaren eller torkskåpet. Ställ in rätt temperatur i kyl- och frys. Kör inte köksfläkten i onödan, den drar ut varmluften från din bostad.

6. Byt till nyare vitvaror

Nya kylar och frysar är betydligt mer energisnåla.  Byt till nytt kyl- eller frysskåp om du har mycket gamla vitvaror. Även nya tvättmaskiner och torktumlare är i regel mer energisnåla.

7. Använd elektronik smartare

Att låta hemelektroniken vara på hela tiden drar mer ström än du tror. Dra ur sladden i stället för att låta elektronik stå i standby-läge. Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används. Byt till mer energieffektiva apparater, kolla energimärkningen innan du köper nytt. 

8. Skaffa solceller

Ett annat sätt att sänka elkostnaden är att skaffa egna solceller. Det har vi på Lendo skrivit om https://www.lendo.se/privatbloggen/sa-kan-solel-bli-en-lysande-affar-guide-och-tips och du kan även läsa om vårt solcellslån här på hemsidan.

Källor: Energimyndigheten