1. Privatbloggen
  2. Lägre elpriser gör solceller svårare att räkna hem

Lägre elpriser gör solceller svårare att räkna hem

Låga priser på el och minuspriser gör att solceller kan vara en sämre investering.

solceller installatör på tak Lendobloggen

2024-09-27

Den senaste månaden har Sverige fått se de lägsta priserna på el sedan millennieskiftet, samtidigt som antalet timmar med minuspriser på el skenar. För den som funderar på att installera solceller kan det låga elpriset innebära att antalet år för att räkna hem en solcellsinvestering mer än fördubblats.

Årets låga elpriser står i stark kontrast till läget för bara två år sedan. Då nådde elpriserna rekordnivåer och antalet installationer av solceller rusade. Sedan dess har dock räntorna ökat kraftigt samtidigt som elpriserna rasat, vilket resulterat i en rejäl nedgång i antalet nya solceller. Enligt Svensk Solenergi har bara 27 500 solcellsanläggningar anslutits mellan januari och juli i år, vilket är en rejäl inbromsning jämfört med 66 000 solcellsanläggningar under samma period förra året.

– Inbromsningen första halvåret 2024 kan se dramatisk ut om man jämför med 2023. Men tittar vi ett par år bakåt ser vi att antalet installationer är snäppet högre än 2022 och dubbelt så många som 2021, säger Anna Werner, vd Svensk Solenergi.

Under elprisrekordåren 2022 och 2023 räknade många med att en investering i solceller skulle gå att räkna hem på bara fem år på grund av de rekordhöga elpriserna. Men nu är läget helt annorlunda, och idag kan det ta minst tio år att räkna hem en investering i solceller, menar experter.

– Istället för en återbetalningstid på fem år är nog tio år för villor mer realistiskt, menar energiteknikexperten Nelson Sommerfeldt.

Han uppmanar också svenska konsumenter att vara skeptiska mot de återbetalningstider som solcellsbolagen marknadsför och menar att solbolagens prognoser ofta är överdrivet optimistiska.

– Det är möjligt att återbetalningstiden är sex år för villor, men det är ungefär en procents chans att det blir så. Det är ingen överraskning att det är så, företag vill marknadsföra sina produkter så bra som de kan, utan att ljuga, säger Nelson Sommerfeldt, forskare inom energiteknik på KTH.

Solcellsägare kan också tvingas betala för att sälja sin el till elnätet om elpriserna är negativa samtidigt som man producerar mer el än vad man förbrukar. Redan i september har antalet timmar med negativa elpriser överstigit fjolåret. Enligt Vattenfall har elområde SE3 redan haft 437 minustimmar, jämfört med totalt 429 timmar under hela förra året.

– Antalet minuspriser syns på elfakturan och har pressat ner elpriset betydligt. Minuspriserna uppstår när det är goda produktionsförhållanden och vi har haft mycket sol- och kärnkraft till elsystemet, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall.

Hos Skatteverket har man i år ändrat och därefter backat i frågan om man kan få det gröna avdraget när batterier används för andra ändamål än att lagra egen elproduktion, vilket också påverkat efterfrågan på solceller. Men sedan juli är det återigen möjligt att få avdraget för grön teknik även för batterier som används i fler ändamål än bara lagring.

Det gäller bland annat för batterier med stödtjänster och för batterier som kan optimera när man köper och säljer egenproducerad solel via elnätet vilket kan göra det möjligt att undvika att man tvingas betala för sälja sin egen el.

Om du tidigare har nekats det gröna avdraget på upp till 50 000 kronor per år på grund av den ändrade regeln så går det att begära en omprövning hos Skatteverket.