1. Privatbloggen
  2. 10 tips för att lyckas med ditt uterum eller altan

10 tips för att lyckas med ditt uterum eller altan

Du har säkert märkt, antingen hemma, hos grannarna eller i flödet i sociala medier. Det är många som ordnar med uterum, pool, altan eller växthus nu!

vaxthus uterum 10 tips Lendo privatbloggen

2021-04-28

Fler än någonsin satsar på nya altaner, uterum, växthus och pooler. Just nu söker rekordmånga bygglov för att förverkliga sina drömmar hemma på tomten. Här är de 10 bästa tipsen för att göra ditt uteprojekt till en succé.  

Många svenska kommuner har fått in fler bygglovsansökningar än någonsin tidigare. Ofta är det uteprojekt som uterum, växthus, altaner, pooler och attefallshus. Det sistnämnda är dock bygglovsfritt och kräver endast en anmälan. 

– Belastningen har ökat otroligt mycket, framförallt småärenden som frågor om uterum och altaner, säger Johan Älvedal som är verksamhetschef för bygg- och miljökontoret i Åtvidaberg till SR.

Det enorma intresset för att renovera har gjort att byggvaruhusen börjar sälja slut på virke och att priserna på trävaror skjuter i höjden. Det mesta av virket som produceras i Sverige går på export och på ett år har exportpriset gått upp 40 procent. 

Det vanligaste projektet är att bygga en ny altan. Det ger ett lyft för hela huset och det är underbart att kunna sitta ute och njuta när vår- och sommarsolen värmer! Oavsett om du bygger en stor eller liten altan, fundera på i vilket väderstreck den ska ligga: söder, norr, öst, väst? Ofta kan du få väldigt bra rådgivning hos en byggmarknad om du ska ha tryckimpregnerat, obehandlat, lärk – eller annat passande byggmaterial. 

Även växthus har blivit mer populärt än någonsin sedan det stod klart att även sommaren 2021 blir på hemmaplan för de flesta av oss. Efterfrågan är nu så stor att det kan vara svårt att få tag i vissa typer av växthus. 

– Det är inte bara i Sverige och Norden utan hela Europa. Leverantörerna har svårt att hänga med så vi har en utmaning framför oss. Men än så länge ligger vi på rätt sida och har så vi kan sälja, säger Per-Ivan Christiansson, marknadschef på Skånska Byggvaror. 

En ny trend för i år är växthus och förråd, allt i ett. Kombinationen maximerar trädgårdens yta på bästa sätt och förverkligar idén om ett kombinerat växthus/förråd. Marknadsledaren Skånska Byggvaror har tagit fram kombon efter att ha lyssnat på sina kunders idéer och behov. 

Poolbyggarna trodde att förra årets sommar skulle vara den mest hektiska någonsin, då försäljningen fördubblades. Men i år är intresset om möjligt ännu större, och det talas om en fyrdubbling. Måhända en god investering då en undersökning visar att poolbygge är ett av de mest värdehöjande åtgärderna för din fastighet. Många kommuner råder poolbyggarna att tänka smart när de fyller sin pool med vatten. 

Oavsett om det är växthus, uterum eller pool du drömmer om att göra så är det viktigt att planera projektet noga. Inte minst är ekonomin och finansieringen viktiga att ha koll på. Ett sätt kan vara att låta en mäklare värdera upp huset och ta ett bolån. Ofta kan du behöva ansöka om nya pantbrev via Lantmäteriet. 

Det går också att ansöka om renoveringslån via oss på Lendo. Du kan jämföra räntor och erbjudanden från upp till 35 olika banker och långivare med en enda ansökan och endast en kreditupplysning via UC. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Jämförelsen är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

10 smarta tips för ditt uteprojekt

1. Som med de flesta större projekt är det klokt att börja med en bra planering. Lista ner dina tankar och drömmar och låt projektet börja ta form.

2. Ta kontakt med bygglovsenheten i din kommun och se vilka bygglov som behövs för ditt uteprojekt. Ofta kan en enkel bygganmälan räcka.

3. Gör en ritning över ditt projekt, och var så detaljerad som möjligt. Planera för om du vill använda lösvirke och göra en egen ritning, eller om du vill köpa en färdig byggsats. I dag finns det gott om företag som säljer prisvärda byggsatser. Det behöver inte bli dyrare. Om du inte bygger själv, ta in offerter och jämför. 

4. Bestäm en ungefärlig budget och planera för hur projektet ska betalas. Finns det möjlighet att spara lite extra några månader eller utöka bottenlånen för att betala? Eller behöver du ta ett renoveringslån?

5. Hos Lendo kan du jämföra lån upp till 600 000 kronor från över 35 olika långivare, kostnadsfritt.

6. Planera vart på tomten eller vid huset som du vill bygga. Vilket väderstreck och vilken sol vill du ha? 

7. Gör en planering för markarbetet. Om du ska göra ett uterum kan det kan gå att bygga på altanen, men ett uterum kan väga över ett ton, så det gäller att det blir stadigt.

8. Planera för monteringen och byggnationen. En duktig hemmasnickare kan klara att bygga ett eget uterum, men det går också att få hjälp av montörer om du köper en byggsats från en firma.

9. Planera hur du ska möblera uterummet, altanen eller växthuset med möbler, växter och dekorationer.

10. Bygg och njut av ditt nya härliga projekt!