1. Bolånebloggen
  2. Prognos styrränta & boränta - så tror experterna

Prognos styrränta & boränta - så tror experterna

Experterna är eniga om att fler sänkningar kommer. *text uppdaterad 22/11

prognos styrränta Lendobloggen

2024-11-22

Bankerna är överens om att Riksbanken kommer fortsätta sänka styrräntan, men prognoserna över vart styrräntan och borräntan hamnar nästa år varierar kraftigt. Enligt vissa prognoser kan räntan till och med gå under två procent redan nästa sommar.

– Vi räknar med att Riksbanken fortsätter att sänka räntan under kommande möten, med 25 punkter åt gången, så att styrräntan landar på 1,75 procent till sommaren, menar en svensk storbank i en färsk prognos.

Riksbanken genomförde en efterlängtad dubbelsänkning under sitt novembermöte, och sänkte styrräntan till 2,75 procent vilket fick många bolånetagare att jubla. Nästan samtliga banker tror att Riksbankens beslutar om en enkelsänkning på 0,25 procentenheter på sitt decembermöte, vilket skulle innebära en styrränta på 2,5 procent vid årsskiftet. Men därefter råder det delade meningar bland bankernas prognoser om vart räntan faktiskt hamnar.

På Brunkebergstorg pekar Riksbankens egen ränteprognos på en långsiktig styrränta på 2,25 procent, och man har indikerat att man kommer göra en till två sänkningar nästa år. Men de svenska storbankerna är skeptiska och flera av dem tror att Riksbanken kan tvingas sänka räntan betydligt mer än så de kommande månaderna.

– Men det är viktigt att betona att det nu också finns en större osäkerhet om utvecklingen framöver. Om inflations- och konjunkturutsikterna står sig kan vi fortsätta att sänka räntan i december och under första halvåret 2025, i linje med vad vi kommunicerade i september. Men ändras förutsättningarna kan det motivera en högre eller lägre ränta framöver, säger Erik Thedeen i en kommentar i slutet av november.

Lendo har samlat bankernas prognoser kring hur styrräntan och bolåneräntorna kan komma att utvecklas under de kommande månaderna och åren.

Bankernas prognoser styrränta och boränta

SBAB

SBAB prognos styrränta och boränta

I SBAB:s senaste prognos skriver bolånebanken att man tror att styrräntan sänks till 2 procent i maj nästa år. Det skulle medföra en rörlig bolåneränta på omkring 3,2 procent och en nivå som banken kallar för normal nivå.

– Den rörliga bolåneräntan väntas bottna kring 3,2 procent efter att Riksbanken sänkt styrräntan med ytterligare 25 punkter vid nästa beslutsmöte respektive i januari och maj nästa år, skriver bolånebanken SBAB i sin senaste styrränta och boränteprognos.

SBAB menar också att bundna bolåneräntor med längre löptid kan ha nått sin botten och sakta bör stiga redan efter årsskiftet. Bundna bolåneräntor med en lite kortare bindningstid kan däremot sjunka något från nuvarande nivåer innan de också på sikt förväntas stiga.

– Vi förväntar oss inte att de ska fortsätta nedåt, utan tvärt om att de kommer börja stiga från och med årsskiftet. Vår bedömning är att de långa bundna bolåneräntorna kommer att stiga till nära 4 procent, skriver SBAB.

Prognos SBAB Framtida genomsnittsräntor med olika bindningstid


3 mån1 år2 år3 år
Nov 20243,93,73,43,2
Jan 20253,43,33,23,2
Jan 20263,23,33,43,5
Jan 20273,33,43,53,6
Jan 20283,33,53,63,7

Källa: SBAB november 2024

Swedbank prognos styrränta och boränta

Swedbank sticker ut med sin prognos och spår att Riksbanken kommer att fortsätta sina räntesänkningar de kommande tiden och Swedbank menar att styrräntan landar på låga 1,75 procent redan lagom till midsommar nästa år.

– Vi räknar med att Riksbanken fortsätter att sänka räntan under kommande möten, med 25 punkter åt gången, så att styrräntan landar på 1,75 procent till sommaren, menar Swedbank i en färsk prognos.

Enligt Swedbanks prognos kan den rörliga bolåneräntan därför falla till under 3 procent i juni nästa år och därefter ligga kvar på den nivån under en längre tid. När det gäller bundna bolåneräntor tror banken att de har nått sin lägsta punkt och man förutspår en gradvis ökning i räntan för bundna bolån.

– Eftersom vi räknar med mer sänkningar från Riksbanken än vad vi antog i förra Räntebladet skruvar vi ned vår prognos på rörliga bolåneräntor något. Vi räknar nu med att den rörliga bolåneräntan sjunker till 2,85 procent till juni 2025 för att därefter ligga still, skriver Swedbank i sin prognos.

Prognos Swedbank prognos boränta

2024 okt (utfall)2024 dec2025 jun2025 dec
Bolåneräntor



3 mån4,023,302,852,85
3 år3,093,103,153,20
5 år3,103,103,203,30

Källa: Swedbank 13 november 2024

Handelsbanken prognos styrränta och boränta

Till skillnad från flera andra banker har Handelsbanken en lite mer återhållsam prognos och banken tror att styrräntan endast kommer att sänkas till 2,25 procent vid slutet av nästa år i linje med Riksbankens prognos. Handelsbanken förutspår därför att den rörliga bolåneräntan bör falla till drygt 3,3 procent, medan bolån med längre löptider förväntas ligga kvar på nuvarande räntenivåer de närmaste åren. Banken anser därför att det i dagsläget inte finns några större skillnader mellan att välja rörlig eller bunden ränta.

– Vi räknar med att Riksbanken sänker styrräntan vid varje möte under hösten, och fortsätter ner till 2,25 procent i slutet av 2025, skriver Handelsbanken i sin senaste konjunkturprognos.

Nordea prognos styrränta och boränta

Hos Nordea räknar man med att Riksbanken fortsätter trenden av räntesänkningar av Riksbanken tills att styrräntan når två procent. Banken utesluter inte heller möjligheten att styrräntan kan sänkas under två procent om det ekonomiska läget i Sverige kräver det.

– Det finns inga inhemska skäl för Riksbanken att inte fortsätta att sänka styrräntan. Ekonomin är svag, arbetsmarknaden försämras och inflationen förväntas ligga under målet under överskådlig tid, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Banken bedömer att den rörliga bolåneräntan gradvis kommer att sänkas fram till nästa sommar, för att därefter ligga kvar på en nivå runt 4 procent. För bundna bolån menar man att de har stabiliserat sig på en nivå omkring 3,5 procent.

För hushåll med små marginaler eller som vill ha förutsägbarheten av ett bundet bolån så kan det vara klokt att binda delar av sina lån redan nu. Trots att prognoserna pekar på att styrräntan och den rörliga räntan ska fortsätta falla så är det just nu enligt Nordea ett bra tillfälle att binda räntan då de bundna bolåneräntorna kan vara på bottennivåer.

– Trots det är det fördelaktigt att på pappret binda sina bolån i närtid då räntan på dessa bedöms vara nära botten samtidigt som den rörliga bolåneräntan inte förväntas komma ner till nuvarande nivåer på bundna bolåneräntor, säger Nordeas Annika Winsth.

Prognos Nordea prognos styrränta och boränta


2024-10-233 månjun - 24dec - 24dec - 25
Styrräntan3,252,502,002,002,00
Boränta Nordea




3 mån5,244,504,004,004,00
2 år3,633,503,403,403,65
5 år3,683,603,653,653,85

Källa: Nordea oktober 2024

SEB prognos styrränta och boränta

SEB:s bedömning, likt Nordeas, är att styrräntan når 2,5 procent vid årsskiftet och sänks till 2 procent i juni nästa år. Enligt SEB bör Riksbankens sänkningar av styrräntan resultera i att de rörliga bolåneräntorna pressas nedåt i ungefär samma takt. SEB räknar med att den rörliga bolåneräntan, som idag ligger runt 4 procent, gradvis sänks till cirka 3 procent, vilket de beskriver som ett potentiellt nytt normalläge.

För den som står och överväger valet mellan bunden och rörlig ränta menar SEB att det just nu kan vara en bra tidpunkt att binda räntan för den som vill sänka sina räntekostnader. Förklaringen är enligt SEB att bundna räntor redan idag ligger på den långsiktiga räntenivån som de rörliga bolånen väntas nå först nästa sommar.

– För de som väntat på ett läge att binda kan de närmaste månaderna vara ett bra tillfälle för att både få ner räntekostnaden ordentligt här och nu men också med säkerhet veta vad räntekostnaderna väntas bli närmaste åren, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Prognos Länsförsäkringar prognos styrränta och boränta

Senaste utfall20242025
Styrräntor3,52,52,0
Boräntor


3 månader4,23,43,0
2 år3,43,23,1
5 år3,33,33,3

Källa: Länsförsäkringar september 2024

Länsförsäkringar prognos styrränta och boränta

Länsförsäkringar spår att Riksbanken avslutar året med en räntesänkning i december och därefter sänker styrräntan till två procent redan i mars nästa år. I sin prognos menar Länsförsäkringar att den rörliga bolåneräntan kommer att ligga drygt en procentenhet över styrräntan, och att en styrränta på 2 procent och en rörlig bolåneränta på 3 procent bör ses som ett nytt normalläge.

– Vi räknar också med en till sänkning under 2024 där de rörliga bolåneräntorna successivt följer efter med viss eftersläpning med tanke på att den “rörliga” bolåneräntan är bunden i tre månader. De lägre räntorna kommer märkas i plånboken för de flesta hushåll, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. 

Fyra saker att tänka på innan du flyttar ditt bolån

Jämför olika långivare

Se alltid till att jämföra olika räntor och villkor hos banker och långivare. Genom att jämföra olika banker och långivare kan du enkelt se vilket erbjudande som ger dig de bästa villkoren och den lägsta räntan. Genom att ansöka om bolån genom Lendo kan du få erbjudanden från flera olika aktörer med hjälp av endast en ansökan och kreditupplysning.

Hos oss på Lendo kan du också jämföra bolån om du funderar på att flytta bolån eller omförhandla ditt nuvarande bolån. Du förbinder dig inte till något när du ansöker om ett bolån hos oss på Lendo.

Har du frågor om Lendos bolån eller vill gå igenom dina förutsättningar kan du alltid ringa Lendos handläggare på 0771-131310 så hjälper vi dig.

Ränteskillnadsersättning bolån

Det kan ibland löna sig att bryta ett bundet bolån och byta till en annan bank om ränteskillnaden är väldigt stor. Tänk dock på att du kan behöva betala en ränteskillnadsersättning till din nuvarande bank om du vill lösa lånet i förtid. Se därför till att räkna med även den kostnaden i din kalkyl och se om det fortfarande är värt att lösa bolånet i förtid. Kom ihåg att ränteskillnadsersättningen är avdragsgill.

Begär ut ett amorteringsunderlag

Funderar du på att flytta ditt bolån? Då är det en god idé att redan nu begära ut ett amorteringsunderlag. Ett amorteringsunderlag innehåller bland annat information om din nuvarande amorteringstakt och vilken värdering som ligger till grund för din amortering. Genom att begära ut ett amorteringsunderlag signalerar du till din nuvarande bank att du överväger att byta långivare, och många banker går därför ut och erbjuder en lägre ränta för att behålla dig som kund.

Samtycke

Om du vill öka ditt bolån i samband med en flytt av bolånet och banken kräver nya inteckningar och pantbrev behöver du även ett skriftligt medgivande från din sambo eller make/maka. Hos Lantmäteriet finner du en bra mall som du kan använda till detta.